Z końcem marca 2023 roku zakończyła się realizacja II etapu realizacji projektu pn.,,CHCEMY! MOŻEMY! DZIAŁAMY! – zajęcia integracyjno- terapeutyczne dla podopiecznych Stowarzyszenia OTWARTE DRZWI w Lęborku”, współfinansowanego ze środków PFRON, a tym samym rozpoczynamy III- ostatni etap realizacji w/w projektu. Projekt zakłada organizację specjalistycznego wsparcia dla 25 osób niepełnosprawnych z terenu powiatu lęborskiego w wieku 20-50 lat, w tym organizację zajęć m.in. z zakresu arteterapii , logopedii, Treningu Umiejętności Społecznych, zajęcia rewalidacyjne, umuzykalniające, sportowe oraz trening samodzielności i zaradności życiowej w gospodarstwie domowym. Uczestnicy korzystają też z indywidualnych form wsparcia, takich jak terapia Bioferdback, hipoterapia lub alpakoterapia. Ważnym elementem wsparcia jest możliwość uczestniczenia osób niepełnosprawnych w życiu kulturalnym społeczności lokalnej – wyjścia/wyjazdy do kina, teatru, muzeów i innych centrów kultury i rekreacji. Głównym celem realizacji projektu jest aktywizacja spoleczna osób niepełnosprawnych, które po zakończeniu nauki szkolnej ulegli wykluczeniu społecznemu ze względu na brak odpowiedniego wsparcia lub ich trudności w samodzielnym funkcjonowaniu. Fotorelacja z dotychczasowych zajęć